Tuesday, September 23, 2008

Show of support for Pak Lah

The debate over the 2010 transition plan has taken a new twist with state liaison chiefs and division leaders pledging their support for Pak Lah. Penang and Kelantan are the first two states to declare their endorsements. The open support for Pak Lah is regarded as a counter against the statements of several Umno leaders who questioned the transition plan, wanting the process to be speed up. In short, they wanted Pak Lah to step down but denied exerting the pressure on him. A few, whose names were reported in the press, then denied making these calls. But it's clear, from the latest retaliation that supporters of Pak Lah are not taking these calls quietly. They are fighting back to keep the plan on track. According to the Malaysian Insider, a marathon meeting was held at his house which lasted until 3am. The show of support is essential ahead of Oct 9 when the divisions begin the nominations. What remains to be seen now is whether the divisions would take the cue from the open support of these state chairmen or would they act independently and make their own choices.

32 comments:

Ahmad A Talib said...

DATo WCW,

This year's umno election can be potentially damaging, and could effect the BN as well. From my own observation and personal engagement with grassroot people in umno, they seem to have regained their voice and mind. Someone's going to lose big time this time. And the country could feel the impact accordingly.

PAHIT MANIS

Anonymous said...

monash students association fully supports the handover plan in 2010
regards,
MUSA

Isaac said...

All these unseemly storm in a teacup. What does it matter when PR will be forming the new Fed Gov soon?

It is presumptuous to assume that BN is going to be in power for eternity.

Laughable.

Reality is that they are now fighting for who will be the next Opposition Head. Not exactly a glamorous position, is it?

Anonymous said...

Everybody now fed up of UMNO. It makes no differenfce whether Pak Lah continues to be PM or Najib takes over because UMNO will not, and cannot change its racist outlook just like a leopard cannot change its spots or a tiger its stripes. So let's all continue to pray that the wounded tiger that is UMNO dies from its wounds, the faster the better for the people. Everyone, including you WCW, should keep away from the wounded UMNO tiger that is blindly snarling and striking at all and sundry..up to its very last breath.

Sniper said...

Yang mendesak Pak Lah turun hanyalah ahli-ahli yang dipengaruhi oleh Muhyiddin, namun Muhyiddin juga jangan lupa bahawa ramai lagi yang kan mencalonkan Pak Lah dan menyokong beliau. Jika beliau menang dalam pemilihan Presiden ini bererti suara Muhyiddin bukanlah suara majoriti. Mesyuarat Bahagian belum lagi bermula dan tidak adil jika Muhyiddin mengatakan semua bahgaian mendesak Pak Lah berundur segera. Yang selalau menyalak Pak Lah berundur segera ialah Muhyiddin dan belum tentu Muhyiddin akan kekal sebagai Naib Presiden selepas pemilihan ini. Kita tunggu dan lihat siapa yang akan tersingkir selepas pemilihan UMNO 2008 ini.

Anonymous said...

Jangan terlalu ghiarah untuk mendesak Pak Lah meletakan jawatan sebelum Mesyuarat Agung UMNO 2008 kerana Pak Lah punya hak tersendiri untuk menentukan sama ada beliau mahu mengekalkan jawatan sebagai Presiden UMNO atau tidak.

pistol said...

we shld refrain from calling names and stay focussed on what we want to express. I hope Pak Lah will stay head above water and get caught by the micro-political manoeuvres because it affects his credibiliy. I feel Pak Lah shld stand firm on principles in the handling of the "Sodo-Mee" saga, eg if the book says it is not a bailable offence, then bail shld not be granted, if the investigation procedure requires DNA to be taken without consent, then take it; why shld anyone be given special treatment? So in future any alleged criminals can make demands and assurances? Already, I think entertaining on the debate is already not, who is he? So tmrw another "nobody" can challenge the govt to debate on another issue? But I must say one thing, kudos to the one who faced up to Anwar at the debate, I think he did well, so full of poise, substance and charisma, while Anwar was trying to buy sympathy with his sheepish smile and victimised look.

yenki said...

Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country!

"It’s not wrong for people to demand from the government; with demands came improvements. We need to balance our act though… to contribute to the country instead of endless complains and demands.

Yes, some of us have been working hard our entirely life, contributing for the society as well as making a living… but not all of us can say that we are doing our best, or at least trying to. Paying taxes is the least we can do, nothing to hoo-hah about that… have you done your best to make the country a better place?"-Yein Jee

http://yeinjee.com/malaysia/2008/ask-not-what-your-country-can-do-for-you-ask-what-you-can-do-for-your-country/

Anonymous said...

Saya pelik dan saya rasa kesal dengan majoriti rakyat Malaysia kini, terutama pelayar dalam laman web terkini yang seringkali mengeji, mengkondem kepimpinan Pak Lah. Saya tahu dan sedar bahawa Pak Lah bukanlah pemimpin yang sempurna. Ada yang mengatakan dia kuat tidur, cakap tak serupa bikin dan sebaginya.
Tapi, pernahkah kita bertanya. 'Apa sebab dia jadi macam itu?'. Apa yang pasti berdasarkan pengamatan saya. Menjadi seorang Perdana Menteri bukanlah mudah. Bukanlah sesenang seperti kerja2 yang lain. Lebih tepat lagi, setiap pekerjaan mempunya kesusahan dan dugaan tersendiri. Tapi, yang pasti tanggungjawab sebagai PM merupakan yang terbesar akan ditanggung. Tun sendiri mengerti bukan?
Betulkah Pak Lah kuat tidur? Kalau betul kita nampak dia ketiduran di majlis2, mungkin kerana Pak Lah bekerja lewat malam mencari penyelesaian masalah negara. Berfikir sepanjang malam dan melakukan kertas kerja bagi memastikan negara ini aman dan sejahtera. Kita yang mengeji beliau kuat tidur, kita ni buat apa? Kita hanya tidur seenak-enaknya waktu malam tanpa nak pikir masalah negara sangat pun. Kalau adapun, masalah rumahtangga dan anak2. Boleh ke nak dibandingkan masalah yang dihadapi Pak Lah? Saya rasa Tun sedar akan perkara ini bukan?
Kita buka keaiban Pak Lah tanpa sedikut pun rasa peduli. Tak peduli bahwa kita juga bukanlah seperfect mana. Saya nak tanya la, apakah ini dikatakan Kesopanan dan Kesusilaan? Mungkin kita tak mengerti lagi Rukun Negara tersebut. Kita kata Pak Lah kroni dan macam2 lagi. Saya nak bagitau la, pengertian kroni itu sendiri bermaksud long-term friendship. Sepatutnya kroni bukanlah satu masalah yang besar kerana ianya lebih kepada kepercayaan Pak Lah kepada orang-orang disekelilingnya. Bolehkah kita mempercayai orang yang kita baru kenal atau langsung tak kenal, untuk kita serahkan projek berjuta-juta? Tidak sesekali bukan? Yang dipikul adalah kepentingan negara. Jika silap langkah Pak Lah mempercayai yang ada kaitan dengan musuh Malaysia. Apa akan jadi?? Rahsia negara akan diketahui oleh musuh Malaysia dan masa tu baru nak fikir pasal kepentingan kroni?
Buka lah minda, jangan terlalu pandang negatif sahaja.
Bagi saya, Pak Lah seorang pemimpin yang lembut. Dia tidak setegas Tun Dr. Mahathir. Tapi, dia tetap berusaha melaksanakan tanggungjawab dia sebagai PM. Dia tak zalim, kalau dia zalim. Dia takkan beri bonus kepada kakitangan kerajaan. Dia tak kedekut, kalau dia kedekut dia takkan peruntukkan kemudahan masjid-masjid baru dan sebagainya. Dia suka kayakan anak bini dia? Em, janganlah jadi naif sangat menuduh. Siapa yang boleh menolak kekayaan?? Ada sapa2 boleh tolak kekayaan bulat2?
Kita mungkin takkan tolak, tapi perlulah kita jangan tamak. Itu sahaja.
Di samping itu, saya dapt merasakan bahawa kelemahan-kelemahan yang ditonjolkan oleh Pak Lah bukanlah 100% dari kesilapan Pak Lah sendiri. Tapi, dari sikap kita sebagai rakyat yang semakin hilang rasa hormat antara sesama sendiri mahupun terhadap yang lebih tua dan berpengalaman. Kita rakyat sendiri adalah penyumbang kepada kelemahan Pak Lah kerana atas desakan kita, kutukan kita, ketidapuashatian kita. Ianya membei tekanan kepada Pak Lah sehingga dia mengulangi kesilapan.
Kesimpulannya, saya rasa kita sendiri boleh mengerti akan keperitan sebagai PM bukan?

Anonymous said...

Assalamualaikum Dato' Seri Abdullah, minyak naik rakyat yang tinggal di kampung dan miskin semakin tertekan, barang runcit naik, nak dapat rebet tunai satu kenderaan pun tak dak. Jangan terlampau melayan cuepecs tu sangat, saya minta Dato' Seri tolong pergi tgk rakyat miskin yang ada dekat malaysia nie. Saya tetap sokong Barisan Nasional..

saliza said...

bersabar lah dalam menerajui kerana menjadi seorang pemimpin itu bukan mudah. Saya tetap memberi sokongan kepada melayu UMNO kerana atas dasar melayu dan islam. Buat Pak Lah..saya sekeluarga menyokong Pak lah, walaupun family saya tak de sorang pun bekerja di bawah jentera kerjaan

tok janggut said...

Alhamdulillah kita dikurniakan pemimpin tabah dan cekal...semoga ekonomi naik dgn hebat lepas melepaskan ringgit luar pesisir(offshore)...end of capital control...semoga ekonomi berkembang lebih 10% setahun....aminnnnn

reza said...

To me, Pak Lah is doing a good job of keeping the peace in this country amidst various global crises such as the shortage of food supply and energy.

I salute da man.

azalina said...

bersabar lah dalam menerajui kerana menjadi seorang pemimpin itu bukan mudah. Saya tetap memberi sokongan kepada melayu UMNO kerana atas dasar melayu dan islam. Buat Pak Lah..saya sekeluarga menyokong Pak lah, walaupun family saya tak de sorang pun bekerja di bawah jentera kerjaan.

Anonymous said...

Salam buat Pak lah, Kak Jeane, Khairy, Nori dan seluruh keluarga Pak Lah, saya adalah di antara penyokong setia Pak Lah, biar apa orang kata, Pak Lah tetap pemimpin unggul dan hebat.Tabah hatimu menghadapi hari-hari selepas tragedi 8 Mac, pasti Pak Lah akan bangkit semula. We stand by you. Teruskan perjuanganmu Pak Lah!!!!

ismail said...

pak lah..harap lebih bersemangat lagi dlm memajukan dan mentadbir negara..kami semua senantiasa menyokong pak lah..hidup umno!

Sukiza Mohd Zain said...

Pak Lah by endorsing Sultan Terengganu' choice for MB is a proof to everyone that BN do not use the MB Terengganu position to control the Petronas money. I remember this saying "Berundur tak semestinya bermaksud kalah dalam perjuangan". In addition, we respect you more for allowing UMNO election to be held this year. This are evidence to indicate that you really meant what you said. The election should be a good ground to clean those that work only for money and not for benefit of rakyat. There are too much rumours on corruption that we as public no longer can evaluate the truth. Insyallah, Allah akan menolong mereka yg di jalan yg benar so continue your best Pak Lah for the benefit of Malaysian. Dont give up, its testing time and if you in the right, Insyallah , akan dilindungi dari dianiayai. Salam

ahmad zaid said...

Assalamualaikum. Alhamdullillah. Seingat saya semasa arwah ayah masih ada selalu berpesan berilah sokongan pada paklah, walau apa rintangan yang melanda sekali pun. Yang pasti arwah ayah ada sesuatu yang terpahat dihati selalu berpesan begitu. Saya anak jati kepala batas yang sentiasa mendoa kan agar pak lah tetap menjadi PM walau pun selepas 2010. Ada banyak perkara yang kita sebagai rakyat tidak tahu, tetapi sebagai PM, paklah tahu banyak perkara untuk kepentingan rakyat. Insyaallah dimana ada kebenaran dan kejujuran, yang pasti Allah swt akan kabulkan doa kita. Untuk paklah doa kami sekeluarga agar paklah sabar dan tabah menguruskan hal elwal negara dengan jaya nya. Wasalam

Anonymous said...

Demi memuaskan vendetta ayahnya, Mukhriz Mahathir sanggup merosakkan perpaduan parti keramat UMNO....

KUALA LUMPUR, March 14 — Datuk Mukhriz Mahathir today borrowed a leaf out of his father’s playbook, and issued an open letter to Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi asking him to resign as prime minister and president of Umno.

By taking this route, Mukhriz, the MP for Jerlun, is following what Tun Dr Mahathir Mohamad did in 1969. Nearly 40 years ago, Mahathir blamed Tunku Abdul Rahman for the May 13 race riots and for pandering to Chinese interests and said that he should do the honorable thing and step down.

The letter was widely distributed and Mahathir was sacked from the party by the Umno Supreme Council. It is likely that Mukhriz will face the same punishment from the party’s highest decision-making body, which only this week rallied around Abdullah after the major reverses of Election 2008.

kamarul said...

sokong pak lah..pak lah teruskan perjuangan..!! insan yg baik dan jujur mcm paklah, kami percaya paklah mampu harungi dugaan..lihat saja mahathir yg tewas akhirnya walaupon paklah byk mendiamkan diri dan membiarkan diri di serang.. akhirnya rakyat sendiri yg akan menilai mana baik dan mana buruk..syabas pak lah!! pembangkang munafik!! mcm sesumpah... memusnahkan kuasa ORG melayu..PAS Pemfitnah, munafik, anjing org cina dap.. UNDILAH UMNO DAN BARISAN NASIONAL..

Tarmizi Hj Tambi said...

Sejak berakhirnya pilihanraya umum 8 Mac yang lalu,macam-macam pembohongan dan penafian yang kita sering dengar di media massa.Namun begitu,Pak Lah tak mudah menyerah kalah,dan juga tidak melatah dengan mudahnya apabila digertak oleh lawannya.Janganlah kerana kita termakan dakyah dan fitnah musuh,maruah kita tergadai akhirnya. Buat Perdana Menteri yang dikasihi dan dicintai,teruskan perjuangan murni menegakkan bangsa,agama dan negara,dan jangan sekali-kali menyerah kalah!

mat piah said...

Saya bingung dengan percaturan politik negara, namun saya tetap yakin kebanyakan kestabilan dan keamanan hanya mampu diolah oleh UMNO, saya merasai ketulusan PM dalam memperjuangkan agendanya, oleh itu saya adalah diantara golongan muda yang mantap menyokong PM. Teruskan perjuangan dan jangan pernah jemu dan penat untuk menegakkan yang benar.Semoga hidup barakah.

Azizi Aziz said...

kepada Pak Lah teruskan usah anda untuk menerajui negara ini....jangan cepat melatah....dan yang paling penting sekali harga barang jangan naik lagi...kerana ini mungkin menggugat kewibawaan anda di mata rakyat....

Hakimi Hakim said...

Semoga PAKLAH cekal & tabah menghadapi cabaran. Jangan menoleh ke belakang kerana kami sentiasa berada di sisi PAKLAH bersama berjuang demi MALAYSIA tercinta.

zura said...

Kalau takut dilambung ombak kenapa berumah ditepi pantai. Kalau takut kalah dalam PRU kenapa masuk bertanding. Setiap pertandingan ada kalah dan ada yang menang. Kalau semua nak jadi PM makanya tidak ada yang kalah. Kalau tak ada yang kalah kan lebih baik usah diadakan pertandingan. Kalau begitu elok semua calon masuk bakul dan angkat diri sendiri. Marilah rakyat Malaysia kita terima keputusan yang telah kita sama-sama buat secara demokrasi. Hormatilah pilihan rakyat dan ini bermakna hormatilah DS AAB sebagai PM yang lahir dari proses demokrasi itu sendiri.

Anonymous said...

PM deserves better than this. We must not be so abrupt and jump on the bandwagon. All the parties are going through elections, in that sense, the parties a rejuvenating themselves. Its so bad how PM is just being shoved out just like that.

John Wong
Subang

darren said...

To anonymous number 2.

MUSA is and will not be getting the student body involved in Pak Lah's transition plan.

Pls do not make any fake statements whoever you are.

Darren
President of MUSA 2008

AB said...

Salam untuk semua,
Terlebih dahulu kita perlu tengok dari sudut yang keseluruhan.Apabila Tun Mahathir mengumumkan untuk bersara - dia menangis dan ramai yang meminta untuk tidak berhenti dan meneruskan tugasnya sebagai Perdana Menteri termasuk Pak Lah ketika itu menjadi TPM. Tetapi hari ini apabila Pak Lah hanya minta dua tahun untuk berkhidmat iaitu hanya selama 2010 tetapi ada suara - suara yang nakal sudah kedengaran.Inikah sifat pemimpin UMNO yang sebenar?
Muhyiddin Yassin bercakap mengenai akar umbi hari ini .Apa itu akar umbi? Beliau sendiri lupa bahawa dirinya telah menjadi sasaran di UMNO banyak kali.Janganlah kita asyik gunakan ayat akar umbi untuk syokkan diri kita sendiri.Pemimpin seperti Muhyiddin kena faham dan belajar mengenai etika dan moral. Muhyyidin memang biadab dan telah melukakan hati Perdana Menteri.Sekiranya Mahathir di tempat Pak Lah - lama dia telah dipecat.Sekali lagi inilah kelebihan Pak Lah - yang dikatakan Mr .Nice Guy sampai banyak pihak yang cuba ambil kesempatan diatas sikap dan nilai kebaikanya sampai mereka ramai yang mengambil kesempatan terhadapnya.
Sepanjang 5 tahun menjadi PM Pak Lah telah melakukan satu political reformasi di Malaysia dengan sistem keterbukaanya ( openess). Mungkin kita tidak dapat melihat tersebut tetapi akibat daripada sikap keterbukaanya tersebutlah Pakatan Rakyat telah dapat memerintah lima buah negeri.Dari Parlimen hingga ke media semua - dilihat terbuka.Sebelum zaman Mahathir mana ada sistem terbuka seperti ini ?
Apabila terlalu terbuka masyarakat Malaysia sudah menilai dan tengok bermacam - macam perkara yang sebelum ini ditutup dan dirahsikan.Malah Pak Lah juga telah membebaskan Anwar Ibrahim. Insiden - insiden seperti inilah yang telah membuka mata rakyat sehingga mengundi menentang BN.
Sepatutnya Pakatan Rakyat perlu mengucapkan tahnniah kepada Pak Lah kerana mengamalkan sistem keterbukaan ini.
Malah sejak menjadi PM, Pak Lah tidak pernah mengeluarkan satu pun yang berbentuk kasar terhadap Tun Mahathir - walaupun beliau mencaci Pak Lah banyak kali.
Sepanjang menjadi PM, Pak Lah telah melaksanakan beberapa pendekatan tetapi cuma kita tidak nampak - kerana beliau juga terpaksa membuta banyak damage control yang telah dilepaskan oleh Tun Mahathir sebelum ini.
Hari ini Rafidah Aziz mengkritik Pak Lah - tetapi Rafidah lupa siapa yang selamatkanya daripada isu AP yang dibangkitkan ole Maharhir Mohamad bertali arus terhadapnya sampai Rafidah menangis beberapa kali.Walaupun ketika ada desakan yang kuat pada perhimpunan agung untuk mengantikan Rafidah daripada Kabinet tetapi Pak Lah sekali lagi bertindak sebagai Mr.Nice Guy dengan menyelamatkan karier politik Rafidah.Malah pada PRU yang lepas Pak Lah tetap memberi peluang kepada Rafidah untuk bertanding.Kali ini demi Muhyiddin - Pak Lah ambil jawatan tersebut memberikanyta kepada Muhyiddin.Tetapi amat sayang sekali mereka kutuk Pak Lah hari ini.Dimana sifat keihkhlasan dan nilai- nilai kemanusian mereka sebagai seorang manusia.
Isu PRU perlu dipikul oleh semua pihak termasuk Pengarah Jentera BN - Najib.Apakah kekalahan PRU yang lepas hanya kesalahan Pak Lah seorang sahaja.Jangan asyik salahkan Pemimpin utama negara sahaja.Cerminkan diri kita sendiri dulu.Jangan kita menjadi pemimpin yang kurang ajar.Sebagai contoh, sebelum ini DAP susdah banyak kali gagal untuk memerintah Pulau Pinang - tetapi apakah setiap kali misi mereka gagal mereka meminta pemimpin utama mereka letak jawatan? Sudah tentu tidak, tetapi mereka berusaha sampai menang.Inilah semangat parti pembangkang- akhirnya mereka berjaya hari ini.Susah sama susah- senang sama senang.Tetapi berlainan pula dengan pemimpin UMNO yang - baru sekali kena nak salahkan PM.Mereka sudah dimanjakan dengan jawatan, kemewahan dan wang ringgit.
Di negara mana ada diamalkan sistem Peralihan Kuasa? Tetapi di Malaysia seorang Perdana Menteri sanggup buat demikian untuk kepentingan bersama tetapi ada juga anasir - anasir yang bertindak biadab dan menekan beliau.Inilah dikatakan Melayu Mudah Lupa- malah Mahathir pernah menangis kerana tidak dapat mengubah orang melayu.
Bagi saya, Pak Lah perlu diberikan peluang untuk memimpin sampai tempoh waktu yang telah diminta.Pak Lah seorang yang ikhlas- sekiranya ada yang meragui keikhlasan Pak Lah ianya boleh diertikan mereka - mereka itu tidak percayakan diri mereka sendiri.
Ayuh Pak Lah ....

spidermen said...

Tan Sri Muhyiddin Yassin lupa diri.Hari ini dia teralu angkuh dan lupa diri.Dia lupa siapa yang menafikan peluangnya menang sebagai Naib Presiden UMNO pada tahun 1996 ? Dia juga lupa siapa yang menafikan peluangnya untuk menjadi TPM pada tahun 2002 - padahal semua tahu Pak Lah mahukan Muhyiddin tetapi kita semua tahu siapa yang menggangu proses tersebut. Muhyiddin ketika itu bagaikan nak keluar dari UMNO kerana teralu marah.
Hari ini dia bersekongkol dgn orang yang sama menentang beliau.Kita tidak menafikan nama Muhyiddin menjulang tinggi dalam kerajaan dan UMNO semasa pemerintahan Pak Lah. Pada pemilihan UMNO yang lepas dia mendapat pencalonan yang tinggi untuk bertanding Naib Presiden.Ketika itu, dia terlalu yakin untuk menang di tempat yang pertama tetapi apa yang terjadi ? Beliau hampir - hampir tewas di tangan Mat Taib .
Nama Muhyiddin kembali naik apabila pemenang Naib Presiden Pertama Tan Sri Isa digantung akibat politik Wang - kalau tidak namanya mungkin hilang terus.
Muhyiddi sudah mulai takut dengan bayang - bayang sendiri sampai sanggup buat apa sahaja ketika ini.Sebelum ini dia kali dikecewakan oleh Najib dalam isu Peralihan Kuasa .Sudah tiba masanya untuk Muhyiddin undur dari politik.

HATI BAIK said...

Pak Lah hanya meminta sampai 2010 untuk menjadi Perdana Menteri.Kenapa tidak? Beliau telah melakukan banyak pendekatan reformasi dalam tempoh masa yang terdekat ini.Mungkin Malaysia belum terdedah lagi dengan pendekatan reformasi ini dan saya yakin Pak Lah akan dikenang sebagai bapa Reformasi Malaysia.

Anonymous said...

Marathon meeting until 3.00 am? Are you sure? This guy can fall asleep in public in broad daylight! Must be pure torture for him as it will be way pass his bedtime, I mean this guy needs 12 hours or more of sleep a day...Chun Wai, better check you facts :P

www.kulitpisang.com said...

PM tidak halang ahli UMNO bertanding


TANJONG KARANG 24 Sept. - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak menghalang ahli UMNO daripadabertanding pada pemilihan parti tahun ini selaras dengan amalan demokrasi yang diamalkan parti itu.Bagaimanapun, pada masa yang sama, Presiden UMNO itu mengingatkan semua ahli yang menawarkan diri agar bertanding dalam semangat persaudaraan bagi memastikan tidak berlaku perpecahan dalam parti.

Menurutnya, walaupun amalan demokrasi membuka pintu untuk bertanding dan bersaing, semangat persaudaraan seharusnya perlu terus dipelihara.

“Jangan rosakkan parti kerana kalau bertanding kita berbalah dan berpisah, ini tanda kita akan menjadi bertambah lemah sedangkan kelemahan ini tidak memberi kebaikan.

“Kita perlu merancang untuk mengukuhkan perpaduan dengan meningkatkan kerjasama bagi menjayakan setiap pendekatan yang mendapat sokongan rakyat,” katanya ketika berucap pada majlis berbuka puasa Perdana Menteri bersama rakyat di Masjid Ar-Raudah di sini malam ini.

Abdullah menyedari sememangnya akan berlaku pertandingan di peringkat bahagian dan semua ahli UMNO yang menawarkan diri sememangnya mahu memperoleh kemenangan selaras dengan amalan demokrasi.

Dalam pada itu, beliau menegaskan UMNO tidak boleh lemah, sebaliknya perlu menjadi sebuah parti yang kuat sebagai tunjang kepada kekukuhan Barisan Nasional (BN).

“Selama ini kekuatan kita datang daripada komitmen kita untuk bersama menjayakan kerajaan. Saya memahami, bagi Selangor waktu ini menyedihkan kerana negeri ini bukan diperintah kerajaan BN.

“Tetapi apa yang berlaku eloklah dijadikan pengajaran yang tidak boleh dilupakan. Ini memberikan kita peluang untuk membuat apa jua perubahan dari segi pendekatan supaya kita dapat mengemaskan lagi kerja dan khidmat kita kepada rakyat agar lebih baik,” katanya.

Abdullah berkata, semangat persaudaraan dalam UMNO tidak terhad kepada masa tertentu tetapi mesti sentiasa ada di kalangan ahli UMNO bagi memperjuangkan agama, bangsa dan negara.

Oleh itu, katanya, setiap ahli UMNO perlu meneguhkan persaudaraan dan perpaduan untuk menjadi sebuah parti yang kuat.

“Jangan habiskan masa dengan tindakan lain yang boleh memecahbelahkan sesama kita. Ini tidak sepatutnya berlaku kerana ia boleh melemahkan kita. Kita tidak boleh menghabiskan masa dengan bersaing sesama sendiri,” ujar beliau.

Dalam pada itu, beliau terus mengulangi keyakinan yang BN akan kekal memerintah negara walaupun ada pihak terus menyebarkan dakyah akan berlaku peralihan kuasa.

“Ia tidak akan berlaku, sebaliknya kerajaan tetap kuat,” kata beliau. -Utusan